niedziela, 17 czerwca 2012

Chleb czekoladowy z żurawiną



3,5 szklanki mąki pszennej
15 g drożdży
1/3 szklanki ciemnego kakao
tabliczka czekolady
suszona żurawina (ilość wg uznania)
1/3 szklanki cukru
1 żółtko

Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do szklanki.dolewamy odrobinę ciepłej wody (nie może być za gorąca!) i 1/2 łyżeczki cukru.Mieszamy do rozpuszczenia i wstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20
minut.Mąkę i kakao przesiewamy do dużej miski.Dosypujemy sól,cukier.Czekoladę (musi być mocno schłodzona) trzemy na tarce o dużych oczkach lub rozkruszamy ją na drobne kawałeczki.Kawałki czekolady i żurawinę dorzucamy do mąki i kakao. Mieszamy składniki.Drożdże wlewamy do reszty składników i ugniatamy ciasto do jednolitej masy.Jeżeli potrzeba,dolewamy do masy odrobinę ciepłej wody. Z gotowego ciasta formujemy kulkę,przykrywamy ściereczką i chowamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 3 godziny. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek,układamy na wysypanej mąką blaszce,smarujemy żółtkiem i posypujemy otrębami żytnimi dla smaku.Odstawiamy na 15 minut aby jeszcze wyrosło i wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut.Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy chleb jeszcze przez około 30 minut. Wyjmujemy ostrożnie z pieca przykrywamy lekko wilgotną ściereczką do całkowitego wystygnięcia. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz