środa, 30 maja 2012

Panir domowej roboty


Panir
Składniki:
Litr mleka (nie może być UHT najlepiej prosto od krowy)
Sok z połówki cytryny
Ząbek czosnku (niekoniecznie)
Tymianek
Sól,pieprz

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy na średnim ogniu do wrzenia,mieszając,by się nie przypaliło.Dolewamy sok z połówki cytryny i zdejmujemy z gazu.Delikatnie mieszamy przez kilka minut.Mleko przecedzamy przez gęste sito wyścielone gazą jałową.Zebrany w gazie panir doprawiamy solą,pieprzem,tymiankiem i ewentualnie zmiażdżonym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
Zawiązujemy gazę i mocno ściskamy aby odsączyć serwatkę uważając przy tym by się nie oparzyć.
Panir zawinięty w gazie mocno zawiązujemy aby miało odpowiednio zbitą strukturę.Układamy na sicie,przygniatamy czymś cięższym i odkładamy do lodówki.
Po kilkunastu minutach wyjmujemy go  gazy i przygotowujemy go na słodko lub słono,tak jak lubimy :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz